Sprzedaż z food trucka z wyższą stawką podatku
2016-08-03 13:50
Sprzedaż z przyczepy gastronomicznej z wyższą stawką podatku © gustavofrazao - Fotolia
Przeczytaj także: Stawka VAT na dania i posiłki w placówkach gastronomicznych
Ministerstwo wskazuje, czy dana czynność gastronomiczna będzie zaliczana do klasy PKWiU 10.85 (Gotowe posiłki i dania), czy do działu PKWiU 56 (Usługi związane z wyżywieniem).Na właściwą klasyfikację nie będzie miała wpływu sprzedaż produktów w zestawach ani czynniki takie jak: dostępność naczyń i sztućców w punktach sprzedaży, przeznaczenie produktów do spożycia na miejscu bądź na wynos, występowanie w punktach sprzedaży stolików i krzeseł, umiejscowienie punktów sprzedaży w miejscach ogólnodostępnych, obecność toalet i szatni, klimatyzacja czy ogrzewanie. Ministerstwo odnosi się zatem do okoliczności, które dotychczas w praktyce interpretacyjnej (organów i sądów) stanowiły podstawę rozstrzygnięcia merytorycznego.
Nowa interpretacja Ministerstwa wskazuje, że posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które przeznaczone są do bezpośredniego spożycia, nie mogą korzystać z 5% stawki VAT, gdyż nie klasyfikują się do PKWiU 10.85.1 (Gotowe posiłki i dania). Zostają one opodatkowane 8% stawką podatku na podstawie § 3 ust. 1 pkt 1 w związku z poz. 7 załącznika do rozporządzenia w sprawie stawek VAT. A do wyjątków wskazanych w tej pozycji załącznika zastosowanie znajdzie 23% stawka VAT.
fot. gustavofrazao - Fotolia
Sprzedaż z przyczepy gastronomicznej z wyższą stawką podatku
Wydanie interpretacji ogólnej nie nakazuje określonego zachowania, tym samym podatnicy mogą inaczej interpretować przepisy i bronić swoich racji. Niemniej w praktyce za taką interpretacją (a więc dokonaną przez Ministerstwo Finansów) podążają organy podatkowe w swoich indywidualnych rozstrzygnięciach. Jeśli jednak jakiś przedsiębiorca dotychczas realizował obowiązki zgodnie z dokonaną wykładnią Ministerstwa lub był przekonany o takim rozwiązaniu, będzie teraz mógł to zrobić bez obaw. Interpretacja ogólna zabezpiecza bowiem podatników w zakresie, w jakim przy wystąpieniu wskazanego stanu faktycznego, podatnik zastosował się do takiej interpretacji. Tym niemniej należy zauważyć, iż wydanie interpretacji ogólnej ma w tym wypadku ograniczyć stosowanie niższej stawki przez podatników, a tym samym powinno pośrednio wpływać na wyższą cenę dla ostatecznego konsumenta.
*Interpretacja ogólna wydana przez Ministra Finansów z dnia 24 czerwca 2016 r., sygn. PT1.050.3.2016.156
Piotr Ryniewicz, Wojciech Kosarzecki, Impel Business Solutions
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
-
Usługi gastronomiczne w podatku VAT: fiskus przeczy sam sobie
-
TSUE: stawka VAT na usługę gastronomiczną a sprzedaż żywności
-
Sprzedaż gotowych dań i posiłków czyli dopłata podatku VAT
-
Sprzedaż gotowych posiłków poza 5% stawką VAT
-
Fast food-y w barze szybkiej obsługi z 8% stawką VAT
-
Food truck: ile pieniędzy potrzebujesz na obwoźną gastronomię?
-
Catering i food truck w opałach. Rośnie zadłużenie gastronomii
-
Pensjonat dla koni: stawka podatku VAT
-
Stawka VAT na pokarm dla ryb w 2011 r.
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)
Najnowsze w dziale Podatki
-
Wg Polaków nasz system podatkowy jest skomplikowany, niesprawiedliwy i niezrozumiały
-
Podatek od nieruchomości i wynajem - jakie są wątpliwości?
-
Blokada rachunku nie upoważnia z automatu do wykreślenia firmy z VAT
-
Zgłoszenie do estońskiego CIT: czy brak sprawozdania i niezamknięcie ksiąg ma wpływ na jego skuteczność?