-
Stawki VAT 2011: stawka 8 proc.
... .11.0 Pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni 32 ex 10.71.12.0 Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których ...
-
Nowe stawki VAT problematyczne dla firm?
... VAT 8-procentowy. Pozostałe pieczywo świeże oraz wyroby ciastkarskie i ciastka (świeże) o dacie minimalnej trwałości lub terminie przydatności przekraczającym 14 dni będą od 1 stycznia 2011 r. opodatkowane stawką VAT równą 23 proc. Biorąc pod uwagę te zmiany oraz fakt, że obecnie wszystkie wyroby piekarskie i ciastkarskie (objęte kategorią PKWiU 15 ...
-
Uciążliwe nowelizacje ustawy o VAT
... wprowadza również inna zmiana stawki VAT na wyroby ciastkarskie i ciastka świeże. Ustalone zostało pewne rozróżnienie, gdzie mniejsza stawka 8% obowiązuje na te wyroby, które mają minimalną datę trwałości lub termin przydatności ich spożycia nie przekracza 45 dni. Pozostałe wyroby tego typu objęte są stawką 23%. Tego ...
-
Stawki VAT: stawka 7 proc.
... i produkty skrobiowe 24. 15.7 Pasza dla zwierząt 25. 15.81.1 Pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże 25a 15.82.11-30.00 Chleb chrupki 25b ex 15.82.11-50.00 Suchary, ... 70 Wyroby ze słomy 115. 20.52.15-70.60 Wyroby plecionkarsko-koszykarskie z rogożyny i wikliny 116. 20.52.15-70.40 Wyroby z trzciny 116a. 20.52.15-70.90 Wyroby koszykarskie, ...
-
Stawki VAT 2011: stawka 5 proc.
... wyroby - wyłącznie pieczywo chrupkie oraz tosty z chleba i podobne tosty 25 ex 10.72.19.0 Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane - wyłącznie chleb przaśny (maca) i bułka tarta 26 10.73.11.0 Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby ...