Usługi gastronomiczne: faktury VAT i paragony
2010-04-26 05:27
Przeczytaj także: Zestawy towarów z różnymi stawkami VAT na cenzurowanym
Faktura powinna zawierać wszystkie elementy, jakie przewidziane są dla faktur VAT w rozporządzeniu w sprawie faktur, a przede wszystkim powinna określać „nazwę towaru lub usługi”. Przy dokumentowaniu usług gastronomicznych fakturą VAT księgowi często niewiedzą, czy wystarczające jest umieszczenie na niej pod nazwą usługi określenia „Usługa gastronomiczna o symbolu PKWiU 55.30.11”, czy też należy ująć w niej poszczególne nazwy serwowanych dań, w celu zastosowania 7% stawki VAT.Zdaniem autora, skoro przepisy nie wymagają dla tego typu usług szczegółowego wyodrębnienia nazw poszczególnego asortymentu, który wchodzi w zakres świadczenia, natomiast usługa taka w PKWiU sklasyfikowana jest, jako usługa gastronomiczna w czterech różnych podgrupach, w zależności od miejsca jej świadczenia – wystarczającym jest określenie w fakturze w jednej pozycji całego sprzedanego asortymentu, mieszczącego się pod tym określeniem (np. „usługa gastronomiczna w restauracji PKWiU 55.30.11”) z 7% stawką VAT.
Natomiast sprzedaż napojów oraz innych towarów nie mieszczących się w grupowaniu PKWiU 55.30.11, należy ująć w odrębnych pozycjach faktury, opodatkowując je według właściwych dla tych towarów stawek VAT. Taki sposób dokumentowania usługi gastronomicznej, można z pewnością stosować przy ewidencjonowaniu obrotu w kasie fiskalnej z tego względu, że istnieje obowiązek dołączyć do kopii faktury paragon fiskalny przeznaczony dla nabywcy, w którym zostanie wyszczególniony pełny asortyment sprzedanych wyrobów.
Nie będzie, zatem żadnych wątpliwości co do tego, co było przedmiotem sprzedaży. Jeżeli natomiast nie jest prowadzona ewidencja przy zastosowaniu kasy fiskalnej, to wówczas wydaje się uzasadnione i celowe podawanie na fakturze bardziej szczegółowych informacji odnośnie asortymentu (w celach dowodowych przy ewentualnej kontroli fiskusa w zakresie stawek VAT).
Na zakończenie warto przypomnieć, że w obecnym stanie prawnym nie ma już obowiązku powoływania na fakturze dla usług opodatkowanych stawką niższą niż 22% symbolu PKWiU lub podstawy prawnej tej preferencji. Obowiązek taki istnieje obecnie tylko dla sprzedaży zwolnionej z VAT (§ 5 ust. 7 rozporządzenia s prawie faktur).
Jak ustrzec się błędu, skoro przepisy ustawy o VAT są niezwykle skomplikowane, a wyjaśnienia orga¬nów skarbowych często sprzeczne? Przeczytasz o tym w poradniku „Vademecum VAT”!
![Matryca stawek VAT czyli wyższy VAT na owoce morza [© nanantachoke - Fotolia.com] Matryca stawek VAT czyli wyższy VAT na owoce morza](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/uslugi-gastronomiczne/Matryca-stawek-VAT-czyli-wyzszy-VAT-na-owoce-morza-230621-150x100crop.jpg)
oprac. : Vademecum VAT
Przeczytaj także
Najnowsze w dziale Podatki
-
Polacy przestają inwestować w termomodernizację swoich domów?
-
Czy wygrane w zagranicznych kasynach online trzeba zgłaszać do urzędu skarbowego i płacić podatek w Polsce?
-
Pół roku po zmianach w podatku od nieruchomości: chaos, ryzyko, ale i szansa na oszczędności
-
Działka w spadku lub darowiźnie czy sprzedaż działki i przekazanie pieniędzy? Jakie obowiązują podatki i co jest korzystniejsze?