eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPodatkiInterpretacje i wyjaśnienia › Usługi cateringowe a ryczałt ewidencjonowany

Usługi cateringowe a ryczałt ewidencjonowany

2008-12-23 08:13

Przeczytaj także: Kucharz może prowadzić firmę z 3% ryczałtem ewidencjonowanym


W myśl PKWiU za działalność usługową uważa się działalność której przedmiotem są:

* wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarczych prowadzących działalność o charakterze produkcyjnym nie tworzące bezpośrednio nowych dóbr materialnych - usługi na rzecz produkcji;
* wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarki narodowej oraz na rzecz ludności, przeznaczone dla celów konsumpcji indywidualnej, zbiorowej i ogólnonarodowej.

Zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług usługi cateringowe ujęte zostały w sekcji F dziale 55 tej Klasyfikacji, obejmującym:

a. usługi hotelarskie obejmujące usługi noclegowe i usługi towarzyszące wliczone w cenę rachunku za nocleg, świadczone przez hotele, motele, pensjonaty;
b. usługi hotelarskie i usługi towarzyszące wliczone w cenę rachunku za nocleg świadczone przez kempingi, domy wycieczkowe, schroniska (włączając młodzieżowe), pola biwakowe oraz pozostałe miejsca krótkotrwałego zakwaterowania;
c. usługi wynajmu umeblowanych lokali krótkotrwałego zakwaterowania, takich jak: pokoje gościnne, kwatery wiejskie, domki letniskowe, apartamenty i inne obiekty noclegowe turystyki;
d. usługi gastronomiczne;
e. usługi związane z podawaniem napojów;
f. usługi stołówkowe i usługi dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych.

W ww. rozporządzeniu w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) – Dz. U. Nr 42, poz. 264 ze zm. – w dziale 55, usługi hoteli i restauracji ustawodawca sklasyfikował pod symbolem PKWiU 55.3 usługi gastronomiczne. Natomiast usługi stołówkowe i usługi dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych posiadają symbol PKWiU 55.5.

Wprowadzona rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 06 kwietnia 2004 r. Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (Dz. U. Nr 89, poz. 844 ze zm.) w dziale 55, usługi hotelarskie i gastronomiczne wyróżnia obok usług gastronomicznych (PKWiU 55.30) również usługi cateringowe (PKWiU 55.52).

Z powyższego wynika, że usługi cateringowe nie są sklasyfikowane w PKWiU jako usługi gastronomiczne, lecz jako odrębna usługa.

W skład tej usługi w świetle przedstawionego zdarzenia przyszłego wejdą przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych, dostarczanie napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz pozostałych artykułów spożywczych i niespożywczych.

A zatem czynności dokonywane w przyszłości przez Wnioskodawcę w ramach prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej nie mogą być uznane jako usługi gastronomiczne.

Mając na uwadze przedstawione zdarzenie przyszłe oraz powołane przepisy prawa podatkowego należy uznać, że usługi cateringowe świadczone przez Wnioskodawcę, będą traktowane jako usługa podlegająca opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych wg stawki 8,5%.(…)


Pełną treść interpretacji można przeczytać na stronie Ministerstwa Finansów

poprzednia  

1 2

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć urząd skarbowy lub izbę skarbową.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: